Foto: Vasiļjeva izstādes atklāšana pulcē simtiem interesentu (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns, TVNET

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā svinīgi atklāta modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas krāšņā izstāde «Dumpis buduārā». Kolekcija veltīta 20.gadsimta vētrainajai 70.gadu modei.

Modes vēsturnieks Aleksandrs Vasiļjevs tērpu kolekciju uz Rīgu ved jau sesto reizi, un šoreiz izstāde stāsta par individuālā stila uzvaru pār modi revolucionārajā mākslas un apģērba kultūras pārmaiņu dekādē. Ekspozīciju veido vairāki galvenie dumpīgās un daudzkrāsainās desmitgades stilistiskie virzieni, kas liecina par laiku, kad jaunatnes mūzika un dejas visā pasaulē pārveidoja buržuāziskās sabiedrības manierīgo, stīvo stilu.

Modes kolekcionārs Vasiļjevs

uz izstādes atklāšanu ieradās kolorīts

- ar košiem tropiskiem rakstiem rotātu žaketi un sarkaniem briļļu rāmjiem, kas bija kā odziņa viņa koptēlam. Neatsverams aksesuārs bija kažokādas tauriņš.

Pēc oficiālās uzrunas, kurā Aleksandrs pauda sajūsmu par kārtējās kolekcijas izstādīšanu Latvijā, tās apmeklētāji devās aplūkot leģendāros apģērba eksponātus, starp kuriem var baudīt gan puķubērnu hipiju stilu, gan spožā disko kulta aizsākuma un glemroka tērpus.

Foto: Edgars Kalmēns, TVNET
Protams, neiztikt arī bez dumpiniekiem - pankiem!
Valdis Zatlers ar kundzi
Valdis Zatlers ar kundzi Foto: Edgars Kalmēns, TVNET

Pirmoreiz Rīgā Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstādē tiek demonstrēti ne tikai sieviešu, bet arī vīriešu tērpi uz jauniem manekeniem – ar rokām, galvām, parūkām un apaviem.

«100 jaunu šīs neordinārās dekādes siluetu, cerams, raisīs pozitīvo emociju vētru un iešūpos vecākās paaudzes ļaužu patīkamās atmiņas. Dumpis buduārā – tas ir krāsu, formu un ideju kaleidoskops,» par kolekciju izsakās pats tās autors.

Ekspozīciju papildina speciāli sagatavotie dokumentālā kino kadri no Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva, kuros atspoguļotas tā laika modes tendences Padomju Latvijā.

Izstāde «Dumpis buduārā. 1970. gadu mode» 2014. gada septembrī būs skatāma Lietišķās mākslas muzejā Viļņā. Savukārt «No mini līdz maksi. 20. gs. sešdesmito gadu mode» septembrī būs eksponēta Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā. Oktobrī Igaunijas Nacionālajā mākslas muzejā «KUMU» Tallinā tiks atklāta izstāde «Art Deco stils – starpkaru perioda mode».

Vasiļjeva izstāde «Dumpis buduārā» būs apskatāma līdz 27.jūlijam.

    Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu