Staicelē atdzimusi brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrība

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien, 11.aprīlī, Staiceles kultūras namā pēc vairāku gadu desmitu pārtraukuma tika dibināta (atjaunota) Staiceles Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrība, pilsētas informācijas portāls Limbazi24.lv uzzināja Alojas novada pašvaldībā.

Biedrības dibināšanas sanāksme bija kupli apmeklēta. Tajā piedalījās vairāki desmiti interesentu.

Sanākušo rindās varēja manīt vīrus, kuru tēvi un tēvu tēvi kādreiz bijuši aktīvi šīs organizācijas biedri, tāpat piedalījās arī jaunieši un vairākas sievas. Pirmo sapulci uzņēmās vadīt Staiceles pārvaldes vadītājs Einārs Bērziņš, kurš klātesošos iepazīstināja ar biedrības statūtiem, lai pēc tam tos vienbalsīgi apstiprinātu. Vairāki klātesošie izteica vēlmi par biedrības juridisko adresi noteikt Dzirnavu ielu 6 – bijušo depo ēku, kas jau vēsturiski sevī glabā ugunsdzēsības notikumus. Tāpat sprieda par Dāmu komitejas izveidošanu, ko paredzēts izveidot kā biedrības struktūrvienību.

Aizklātā balsošanā biedrības valdē ievēlēja Gvido Kīnu, Aināru Spidānu, Eināru Bērziņu, Inesi Timermani un Modri Lilenblatu. Vienbalsīgi par priekšsēdētāju ievēlēja Gvido Kīnu. Viņš pateicās par izrādīto uzticību. "Ceru uz biedrības valdes, novada un pārējo līdzcilvēku atbalstu. Redzot, kāda situācija pašreiz ir valstī, kad dažādās struktūrās samazina strādājošo skaitu, likvidē iestādes, domāju, ka dibinot un atjaunojot šādu biedrību, esam uz pareizā ceļa. Varbūt nākotnē pašvaldībām būs pat jāpārņem arī šī glābšanas funkcija. Pašreiz daudzās Eiropas valstī šāda prakse jau darbojas." teica jaunievēlētais priekšnieks.

Viņš arī pauda cerību, ka ar projektu līdzekļiem un vietējo atbalstu drīzumā izdosies atjaunot deju grīdu Staiceles parkā, ko pirmās brīvvalsts laikā izveidoja tieši brīvprātīgie Staiceles ugunsdzēsēji.

Sanāksmē klāt bija arī novada domes priekšsēdētāja vietnieks Māris Možvillo. Viņš sveica staiceliešus ar biedrības dibināšanu un aicināja rakstīt projektu pieteikumus, lai aktīvi izmantotu biedrībām paredzētos pašvaldības budžeta līdzekļus. Možvillo apgalvoja, ka arī pašvaldībai ir interese iesaistīties biedrības darbā un iespēju robežās centīsies atbalstīt tās iniciatīvas.

Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrība pirmoreiz Staicelē dibināta tālajā 1913.gadā. Tajā darbojās ap 200 biedru. 1931.gadā biedrība iestājusies Latvijas Ugunsdzēsēju savienībā. No 1925.gada biedrībā darbojas arī Dāmu komiteja, kura organizēja medicīnisko palīdzību, palīdzēja ugunsgrēku dzēšanā, rīkoja labdarības pasākumus, kultūras pasākumus, talkas, bazārus.

1928.gadā biedrībai vietējā valde piešķīra zemes gabalu pie Salacas upes, kurā pašu spēkiem tika ierīkots parks un paviljons. 1936.gadā biedrība par ziedojumiem iegādājās ugunsdzēsēju auto.

Plašāku informāciju par Staiceles Brīvprātīgo ugunsdzēsēju kustību un tās vēsturi meklējiet Staiceles lībiešu muzejā "Pivālind".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu