Degumnieku lidlaukā tikās aviācijas entuziasti

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svētdien, 20.jūlijā, Ošupes pagasta Degumnieku lidlaukā Aviācijas svētki pulcēja skatītājus un aviācijas entuziastus teju vai no visas Latvijas, pilsētas informācijas portālu Madona24.lv informēja Madonas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Edīte Miķelsone.

Pasākumā, ko rīkoja Ošupes pagasta pārvalde sadarbībā ar Madonas novada pašvaldību, piedalījās aviomodeļbūves speciālisti no Rīgas, Jelgavas, Cīravas, Ādažiem, Cēsīm un Daugavpils.

Degumnieku lidlaukā bija ieradušies trīs motoplanieri, divas lidmašīnas "Cessna", lidaparāts AN-2, piecas ultra vieglās lidmašīnas "SkyRanger", kā arī 12 izpletņlēcēji no Daugavpils izpletņlēcēju sporta kluba, jeb sabiedriskās sporta organizācijas D.I.S.K.

Uz jautājumu, kā radās doma organizēt šādu pasākumu, Ošupes pagasta pārvaldes vadītājs Aigars Šķēls atbild: "Toreiz saņēmu telefona zvanu, kur cilvēki lūdza atļauju lidaparātam nosēsties Degumnieku lidlaukā. Tajā laikā tur viss bija aizaudzis un lidlauks praktiski netika apsaimniekots. Intereses vadīts, aizbraucu iepazīties ar šiem cilvēkiem un sarunās par aviāciju pašam radās interese par šo lietu. Tā arī radās doma, ka varētu organizēt Aviācijas svētkus. Tas būtu kas jauns, nebijis un interesants."

Pirmajos, jeb "mazajos" Aviācijas svētkos pirms trīs gadiem, bija necerēti daudz apmeklētāju. Tas liecināja par to, ka cilvēki izrāda interesi un piloti ar kuriem uzsākta sadarbība, ideju atbalsta.

Pasākuma organizatori nolēma, ka katru gadu jūlija trešā svētdiena varētu kļūt par Aviācijas svētku dienu Degumnieku lidlaukā.

Šobrīd Degumnieku lidlauks ir sakārtots un atbilst šādu pasākumu rīkošanai.

Trešo Aviācijas svētku rīts sākās ar lidaparātu apskati uz skrejceļa. Vērot dažādus lidaparātus varēja pavisam tuvu. Netika liegta iespēja iesēsties pilota beņķī un šo mirkli iemūžināt.

Šogad jaunums bija izpletņlēcēju paraugdemonstrējumi. Izņemot kluba sportistus, aptuveni 500 cilvēku katru sezonu veic savu pirmo lēcienu mūžā ar izpletni. Arī Ošupes pagasta zemniece Alda Jansone izbaudīja pozitīvas emocijas un vienotības sajūtu ar debesīm, atrodoties zem izpletņa spārna.

"Doma, ka varētu izlekt ar izpletni, radās pēdējās nedēļas laikā pirms Aviācijas svētkiem," stāsta Alda Jansone. "Meita ar draugu ieteica mēģināt lekt ar gumiju, taču šādu domu noraidīju. Un te pēkšņi radās iepēja lekt ar izpletni, nepaspēju pat nobīties."

Aicināta pastāstīt par lidojumu, Alda turpina: "Pirms lidojuma instruktors instruēja, kādas darbības man būs jāveic. Kādā stāvoklī pirms izleciena un pie piezemēšanās jābūt galvai, kājām, rokām. Lecām no trīs kilometru augstuma. Brīvais kritiens bija apmēram 40 sekundes ar 200km/h, tad aizvērās izpletnis un sajūtas līdzsvarojās."

Uz jautājumu, vai gribētu vēl kādreiz atkārtot šādu lidojumu, Alda Jansone atbild: "Ja radīsies dzīvē iespēja, domāju - ka jā, jo sajūtas bija satraucoši labas."

Pēc aviomodeļu un paraplānu paraugdemonstrējumiem un lidaparātu grupas lidojuma, sākās panorāmas lidojumi, kuros varēja doties ikviens, kas vēlējās baudīt fantastisku iespēju savu zemīti un dzimto vietu redzēt no "putna lidojuma". Svētku apmeklētāji izveidoja turpat 150 lidot gribētāju garu rindu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu