Siguldas mērs: nokrišņu daudzums bija nenormāls; desmitiem tūkstoši zaudējumos (6)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: twitter.com/@valdisjanovs

Siguldā turpinās postījumu apzināšana pēc otrdien piedzīvotājām spēcīgajām lietusgāzēm, kas divu stundu laikā pārsniedza mēneša normu, postījumu novēršana varētu izmaksāt desmitiem tūkstošu eiro, ko dome lūgs kompensēt arī valstij, noskaidrojām Siguldas domē dienu pēc piedzīvotās stihijas.

«Zaudējumi tiek rēķināti, apkopojam informāciju par postījumiem - ir izskaloti ceļi, applūduši pagrabi un šahtas, arī pašvaldības ēkās un slimnīcā, pagrabstāvi ir ar ūdeņiem. Tā ir ārkārtas situācija šādā vērtējumā. Visi lēmumi pašlaik vēl nav pieņemti, jo tas nav iespējams,» teica Siguldas mērs Uģis Mitrevics pēc pašvaldības ārkārtas sēdes.

Mērs atzina, ka tas ir nebijis gadījums Siguldas vēsturē, jo nokrišņu daudzums bijis nenormāls.

«Apjoms, kas ir nokritis un izmērīts milimetros, ir nenormāls, neko tādu Siguldā nav pieredzējuši tie, kas neatceras 1939.gadu. Manā rīcībā ir dati, ka nolija 122,8 milimetri vienā pēcpusdienā. Tie, kas orientējas šajos skaitļos, saprot, ka tas ir kaut kas nenormāls,» sacīja Mitrevics.

Foto: TVNET lasītājs

Otrdien Siguldā novērots, ka cilvēki brauca ar laivu pa tādām vietām, kur tas nekad nav darīts. Tajā pašā laikā bērni laukā ar lietussargiem dauzījušies, stāstīja mērs. «Bet, kad dzirdat šos 122,8 milimetrus, tālākie komentāri ir lieki,» viņš piebilda.

Siguldas domes priekšsēdētāja vietnieks sociālajos jautājumos Jānis Zilvers stāsta, ka pilsētā ielas nav slēgtas un tās ir izbraucamas. Notiek ceļu apskate Gaujas senlejā un to, kas ved uz atsevišķām viensētām.

«Man šodien zvanīja Toms Bricis [meteorologs] un prasīja par lietus daudzumu, jo viņiem šķiet, ka meteostacija ir sabojājusies, bet izrādījās, ka nav,» piebilda Zilvers.

Foto: twitter.com/@valdisjanovs

Viņš stāsta, ka burtiski vienu stundu lietus bija tāds, ka no domes logiem nebija saskatāmi tuvējie objekti, visur plūdusi straume, jo uz jebkura trotuāra ūdens bija virs centimetra.

«Aicinām iedzīvotājus, ņemot vērā šo pieredzi, pārskatīt, kādi ir grāvji gar īpašumiem, jo daudzi ir aizbēruši vai caurtekas par mazu, tas ir iemesls pārskatīt šādas lietas. Speciālisti saka, ka neviena sistēma netiek rēķināta uz šādu ūdens daudzumu, kura iespējamība ir reizi simts gados,» atzina domes pārstāvis. Lietus trāpījies tieši virs pilsētas.

Zaudējumi tiks rēķināti ceturtdien un piektdien. Latvijas valsts ceļi savukārt labo ceļu A8.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu