Cūku izkaušana Dagdā kāpinās sociālās palīdzības lūdzēju skaitu (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Cūku izkaušana Āfrikas mēra karantīnas zonā un buferzonā sekmēs sociālās palīdzības lūdzēju skaita pieaugumu vietējās pašvaldībās, prognozēja Dagdas novada domes priekšsēdētāja Sandra Viškure.

Faktiski, tiklīdz parādījās informācija par cūku mēra izplatību Dagdas novadā, vietējie iedzīvotāji uzreiz saprata, ar ko tas draud, un jau no pirmajām dienām sākās mājas cūku izkaušana.

Tiklīdz izdoti Ministru kabineta noteikumi par labturību, cilvēki sapratuši, ka nespēs nodrošināt šīm prasībām atbilstošu cūku uzturēšanu, tādēļ nolēma labāk tās izkaut un gaļu apēst, nevis gaidīt, kad cūka saslims vai tiks atņemta, samaksājot par to kompensāciju.

Patlaban varot teikt, ka lielākā daļa mājas cūku Dagdas novadā jau ir izkautas, un situācija veidojas visai bēdīga. Līdz ar cūku izkaušanu daudziem

zemniekiem «ķeblītis zem kājām ir izsists»

un daudzi no tiem, kas līdz šim izdzīvoja ar divām sivēnmātēm, pārdodot sivēnus un iegūstot kaut kādus līdzekļus iztikai, un nevērsās pašvaldībā pēc palīdzības, tagad ir kļuvuši par potenciālajiem sociālās palīdzības lūdzējiem. Daudziem no šiem cilvēkiem zemes ir pārāk maz, lai viņi varētu pasākt kaut ko citu, norādīja Viškure.

Pašvaldības

iespējas palīdzēt trūkumcietējiem ir visai ierobežotas

un paredz garantētā minimālā ienākuma pabalsta izmaksu un dažādām trūcīgo iedzīvotāju kategorijām paredzētās izmaksas.

Dagdas novadā ir arī daži samērā lieli cūkaudzētāji, kuriem ir pa vairākiem simtiem cūku un kur ražotnēs tiek ievēroti dažādi biodrošības nosacījumi. Taču arī šie cilvēki nevar justies droši, jo, kā rāda pieredze, cūku mēris var iekļūt arī daudz lielākās ražotnēs ar daudz augstāku biodrošības pakāpi. Par to liecina kaut vai Lietuvas Ignalinas piemērs, kur cūku mēris skāra novietni, kur uzturējās 20 000 cūku.

Jau informēts, ka Latvijas teritorijās, kuras Āfrikas cūka mēra dēļ ir iekļautas karantīnas zonā un tajās noteikts ārkārtas stāvoklis,

tiks rosināts izkaut aptuveni 40 000 mājas cūku.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) iepriekš atzina, ka šāds lēmums par tik plašu mājas cūku izkaušanu varētu tikt pieņemts jau šonedēļ, jo ir jānodrošina, lai slimība neizplatītos tālāk Latvijā, kā arī citās valstīs. Vienīgais izņēmums - cūkas neizkaus saimniecībās, kurās ir nodrošināta augstākā līmeņa biodrošība.

«Par katru nogalināto cūku saimniecības saņems kompensāciju - tiesa, tikai par reģistrētiem dzīvniekiem. Lauksaimniekiem, ar kuriem runāts par šādu dzīvnieku izkaušanu, ir jūtama izpratne,» piebilda ministrs.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu